- Konu BaşlıklarıEğitim Hakkında BilgiTemel İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi Dokümanları1. İş Sağlığı ve Güvenliği ile İlgili Temel Kavramlar7 dk2. İş Hukukunun Kapsamı6 dk3. İş Sözleşmesi Yapılması Yasaklanan ve Sözleşmeye Dahil Olan6 dk4. İş Sağlığı ve Güvenliği Nedir ve Kimleri Kapsar?6 dk5. İş Sağlığı ve Güvenliği ile İlgili Kanunlar7 dk6. Risk Etmenleri ve Güvenlik Önlemleri6 dk7. Riskli Durumlar Tarafları Nasıl Etkiler?6 dk8. Tehlikeli Hareket - Tehlikeli Durum8 dk9. Elektrikte İş Güvenliği7 dk10. Yangın Türleri ve Yangına Müdahale8 dkTemel İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi Sınavı10 dk
Fiziki Belge ücreti 1480 TL Dijital Belge Ücreti 990 TL
Temel İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi, online olarak sunulan bir eğitim programıdır ve İSG uygulamaları hakkında temel düzeyde bilgi vermektedir. Katılımcılar, eğitim sonunda sertifika almaktadır. Bu sertifika, bireyin iş sağlığı ve güvenliği konularındaki bilgisini doğrular.
Temel İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi, Yıldız SEM’de bilgilendirme amacıyla yapılmaktadır ve iş sağlığı ile güvenliği alanında yetkilendirme sağlamamaktadır. Eğitimin amacı, işverenleri ve çalışanları iş sağlığı ile güvenliği konusunda bilgilendirmektir.
Temel İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi kapsamında öğrenilecek konular şunlardır:
- İş sağlığı ve güvenliği tanımı,
- İSG ile ilgili önemli kavramlar,
- İş yerlerinde alınması gereken tedbirler,
- İSG ile ilgili kanunlar ve iş hukuku
- İş sağlığı ve güvenliği uygulamaları kapsamındaki cezalar ve tazminat davaları.
Temel İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi Nedir?
Temel İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi, Türkiye'de iş sağlığı ve güvenliği alanına ilişkin 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nu ve bu kanun kapsamındaki uygulamaları öğretmeyi amaçlayan bir çevrim içi eğitim programıdır.
Bu eğitim programıyla katılımcılar; iş sağlığı ve güvenliği alanının tanımını, çalışanların haklarını, alınabilecek önlemleri ve kanunla ilgili temel kavramları öğrenirler. Eğitim sonunda katılımcılar sertifika almaya hak kazanır ve bu alanda iş başvurularında sertifikalarını kullanabilirler.
Temel İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi’ne Kimler Katılabilir?
Temel İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi'ne İSG üzerine bilgi edinmek isteyen herkes kaydolabilir. Eğitime daha çok yaptıkları meslek gereği kimyagerler, biyologlar, mühendisler, gıda ve temizlik alanında çalışanlar, risk düzeyi yüksek işlerde çalışanlar katılmaktadır. Eğitim temel düzeyde düzenlendiği için kişinin İSG alanında ön bilgiye sahip olması gerekmemektedir.
Temel İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi’ne Katılmak için Gerekenler Nelerdir?
Temel İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi, Yıldız SEM web sitesi üzerinden, online olarak düzenlenmektedir dolayısıyla eğitime katılmak için kişinin bulunduğu yerde internet aktif olarak çalışmalıdır. Ders videolarını indirip izlemek mümkün olmadığı için bu şartın sağlanması gerekir. Bunun haricinde eğitime; bilgisayar, akıllı telefon veya tablet aracılığıyla katılım sağlanabilir.
Temel İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi’nde Hangi Dersler ve Konular İşlenir?
Temel İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi’nde işlenen dersler ve konular aşağıda sıralanmaktadır.
- İSG ile İlgili Temel Kavramlar
- İş Hukukunun Kapsamı Nedir?
- İş Sözleşmeleri
- İş Sözleşmesine Dahil Olan Çalışanlar Kimlerdir?
- İş Sözleşmesi Dahil Olmayan Çalışanlar Kimlerdir?
- İş Sağlığı ve Güvenliği Nedir? Amacı Nedir?
- İSG Kimleri Kapsar?
- İSG Kimleri Kapsamaz?
- İSG Kapsamına Giren Kanunlar
- 10 Temel Güvenlik Kuralı
- Çalışanlara Düşen Yükümlülükler
- Çalışma Süresi ve Ücret
- Yıllık Ücretli İzin Hakları ve Süreleri
- Kaza Nedir?
- Hangi Olaylar İş Kazası Kapsamına Girer?
- Meslek Hastalığı Nedir?
- Meslek Hastalığından Ne gibi Haklar Sağlanır?
- Risk Etmenleri
- İş Yerlerinde Hangi Güvenlik Önlemlerinin Alınması Gerekir?
- Güvenlik Kültürü
- Taraflar Riskli Durumlardan Nasıl Etkilenir?
- İş Kazalarının Sebepleri
- Kazaların Maliyeti
- İş Kazalarının Artmasında Etkili Olan Temel Unsurlar
- Tehlikeli Hareket
- Tehlikeli Durum
- Kişisel Koruyucular
- Cezalar
- Tazminat Davaları
- İş Ekipmanlarının Güvenli Kullanılması
- Elektrik ile İlgili İş Güvenliği
- Güvenlik Levhaları
- Yangının Sebepleri ve Türleri Nelerdir?
- Yangın Nasıl Söndürülmelidir?
- Yangın Sırasında Yapılması Gerekenler
- Yangın Söndürmede Uygulanacak Kurallar Nelerdir?
- Meslek Hastalıklarını ve İş Kazalarını Önlemede Yasal Yükümlülükler
Temel İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi’nde Dersler Nasıl İşlenir?
Temel İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi’nde dersler, Yıldız SEM’in web sitesi üzerinden, online olarak işlenir. Bu alanda yetkin bir akademisyen eşliğinde çekilen ders videoları, eğitim içine eklenmeden önce editör onayından geçmektedir. Onay sürecinin ardından, videolar panele eklenip bu eğitime kaydolan öğrencilerin erişimine otomatik olarak açılmaktadır.
Eğitimde derslerin online olarak düzenlenmesi, öğrencilere esneklik kazandırmaktadır. Çünkü öğrenciler, ders videolarını kursun erişime açık olduğu zaman dilimi boyunca istediği zaman, bulunduğu şehir, ülke vs. fark etmeksizin izleyebilmektedir. Kısacası Temel İSG Eğitimi, Yıldız Teknik SEM’de asenkron olarak, online ortamda düzenlenir.
Temel İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi Bitiminde Sertifika Nasıl Alınır?
Temel İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi bitiminde sertifika almak için kişinin ders videolarını izleyip sınava girmesi gerekir. Online olarak düzenlenen sınavda başarılı olan öğrenciler belgelerini almak için panelden talep oluşturdukları takdirde sertifika alabilirler.
Kurs bitiminde öğrencilere üniversite onaylı sertifika verilmekte ve belge e-Devlet üzerinden yapılacak sorgulama işlemi sonucunda görüntülenmektedir. Sertifikanın e-Devlet sisteminde görülme süresi ise sertifikanın hazırlanmasından sonraki 3 iş günü içinde gelişmektedir.
Temel İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi Sonunda Sertifika Ücreti Var mı?
Temel İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi sona erdikten sonra öğrencilerden sertifika için ücret talep edilmektedir. Sertifika için öğrencilerden ek ücret talep edilme nedeni ise belgenin hazırlanması için gerekli olan operasyonel işlemler ile ilgilidir.
Temel İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi Bitiminde Alınan Sertifika Ne İşe Yarar?
Temel İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi tamamlandığında alınan sertifika, kişinin iş sağlığı ve güvenliği konusundaki bilgi birikimini resmi bir şekilde belgelemesini sağlar. Özellikle mimar, mühendis ve fen bilimleri gibi alanlarda çalışan bireylerin, öz geçmişlerinde Temel İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi Sertifikası'na yer vermesi, bu alandaki iş başvurularında öne çıkmasını sağlar.
Temel İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi Bitiminde Uygulanan Sertifika Sınavı Nedir?
Temel İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi bittikten sonra uygulanan sertifika sınavı, kursiyerlerin bilgi düzeylerini ölçmek için kullanılan bir yöntemdir. Eğitim sürecinin sonunda yapılan sınav, çoktan seçmeli sorulardan oluşmaktadır. Soruların zorluk seviyesi dengeli bir şekilde ayarlanmıştır. Bu sınav, ders videolarını dikkatle takip eden katılımcılar için genellikle zorlayıcı olmamaktadır.
Temel İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi Bitiminde Sertifika Sınavı Nasıl Yapılır?
Temel İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi bitiminde düzenlenen sertifika sınavı, kursun çevrim içi formatıyla uyumlu olarak, Yıldız Teknik Üniversitesi SEM sitesinde çevrim içi olarak gerçekleştirilmektedir. Kursiyerler, istedikleri zaman sınavı tamamlayabilirler. Sınav, belirlenen bir süre içinde tamamlanmalıdır ve sorular bu süre içinde cevaplanmalıdır.
Sorular, eğitimi düzenli ve dikkatli bir şekilde takip eden öğrenciler için zor olmamaktadır. Eğitimde yer almayan hiçbir konu, sınavda öğrencilere sorulmamaktadır. Bu sayede sınavı geçip sertifika almak zor hale gelmemektedir.
Eğitim sonunda öğrencilerimize verilen sertifika, hem basılı olarak hem de e-Devlet sisteminde dijital olarak sunulmaktadır. Öğrencilerimiz fiziki sertifikalarını elden teslim almaktadır ancak adresine teslim edilmesini de talep edebilir.
Sınav formatı, eğitime bağlı olarak değişmektedir. Eğitim hangi formatta düzenlendiyse sınav da buna uygun olarak gerçekleştirilmektedir.
Boenstitü
Bilgiyi Güce Dönüştüren Eğitim Platformu
Türkiye'de online eğitimin lider platformu Boğaziçi Enstitüsü, nitelikli eğitimi tabana yaymak amacıyla düzenlediği eğitimlerle bireylerin ve kurumların potansiyelini en üst seviyeye çıkarmasına destek olmaktadır.
Fettah Turan
Akademisyen