Çocuklarda Mahremiyet Eğitimi, çocukları cinsel istismar ve şiddet olaylarına karşı korumak amacıyla ebeveynleri bilinçlendirmeyi amaçlayan bir çevrim içi eğitim programıdır.
Çocuklarda Mahremiyet Eğitimi, ebeveynlere çocuklarını özel bölgelerini tanıma ve sınırlarını koruma konusunda nasıl bilinçlendireceklerini öğretmeyi hedefler.
Son dönemde çocuklara yönelik cinsel istismar ve şiddet vakalarının artış göstermesi, çocukların sınırlarını korumayı öğrenmesi için mahremiyet eğitimi almasını daha önemli hale getirmiştir. Çocuklarda Mahremiyet Eğitimi, çocuklar ve ebeveynler üzerinde daha bilinçli bir etki bırakacak, böylece toplumdaki cinsel istismar vakalarının önüne geçmeye katkı sunacaktır.
Unutmayın, toplum sağlığı ailede başlar! Öyleyse hemen Çocuklarda Mahremiyet Eğitimi'ne kaydolun, şiddetsiz bir toplumun oluşturulmasına ilk adımı atın!
ÇocuklardaMahremiyetEğitimi kapsamında öğrenecekleriniz şunlardır:
- Mahremiyet kavramının tanımını,
- Çocukların cinsel gelişim dönemlerini,
- Çocuklara mahremiyet eğitimi vermenin neden önemli olduğunu,
- Mahremiyet eğitiminin çocuklara ne zaman verilmesi gerektiğini,
- Mahremiyet eğitimini çocuklara verirken nelere dikkat edilmesi gerektiğini.
Çocuklarda Mahremiyet Eğitimi Nedir?
Çocuklarda Mahremiyet Eğitimi, cinsel istismar vakalarına karşı çocukların bilinçlenmesini sağlamak amacıyla ebeveynlere yönelik düzenlenen bir çevrim içi eğitimdir.
Bu program sayesinde ebeveynler konu hakkında bilinçlenerek çocukları cinsel istismar ve cinsel şiddet gibi olumsuz durumların etkilerinden nasıl koruyacaklarını, bu alanlarda nasıl önlem alabileceklerini öğrenirler. Böylece çocuğun özel bölgelerini sağlıklı bir şekilde tanımasını ve iyi dokunuş ile kötü dokunuşu ayırt ederek kendini korumasını sağlar. Çocuklarda Mahremiyet Eğitimi, cinsel şiddet ve istismar vakalarının önlenmesinde kritik bir rol oynar.
Çocuklarda Mahremiyet Eğitimi’ne Kimler Katılabilir?
Çocuklarda Mahremiyet Eğitimi’ne katılabilecek kişiler şu şekilde listelenir:
- Ebeveynler,
- Psikologlar,
- Sosyal çalışmacılar,
- Psikolojik danışmanlar,
- Oyun terapistleri,
- Okul öncesi kademesinde görev yapan öğretmenler,
- Öğretmenler,
- Çocuklarla çalışan sağlık görevlileri,
- Çocuklarda Mahremiyet Eğitimi’ne ilgi duyan herkes.
Çocuklarda Mahremiyet Eğitimi’ne Katılmak için Gerekenler Nelerdir?
Çocuklarda Mahremiyet Eğitimi’ne katılmak için gerekenler şunlardır:
- Katılımcının bulunduğu ortamda aktif bir internet bağlantısının olması şarttır çünkü dersler online olarak düzenlenir ve videoları indirmek mümkün değildir.
- Dersler online olarak yapıldığından videoları izlemek için tablet, akıllı telefon ya da bilgisayaa sahip olunmalıdır.
- Katılımcı, söz konusu teknolojik cihazın nasıl kullanıldığını bilmelidir.
Çocuklarda Mahremiyet Eğitimi Dersleri Nasıl Gerçekleştirilir?
Çocuklarda Mahremiyet Eğitimi, Yıldız Teknik Üniversitesi SEM tarafından çevrim içi eğitim modeli üzerinden düzenlenmektedir. Bu eğitim programı, uzman bir psikolog eşliğinde önceden çekilmiş videolar üzerinden gerçekleştirilmektedir.
Çocuklarda Mahremiyet Eğitimi'nin online olarak düzenlenmesi, katılımcıların derslere katılımını zaman ve mekan kısıtlamalarından bağımsız hale getirerek kolaylaştırmaktadır. Bu sayede katılımcılar, kursun geçerlilik süresi boyunca istedikleri yerden istedikleri zaman eğitimlere rahatlıkla katılabilirler.
Çocuklarda Mahremiyet Eğitimi Ders Konu Başlıkları Nelerdir?
Çocuklarda Mahremiyet Eğitimi kapsamındaki ders konu başlıkları aşağıda yer almaktadır.
- Çocuklarda Mahremiyet Eğitimi Nedir?
- Çocuklarda Mahremiyet Eğitimi Nasıl ve Ne Zaman Verilir?
- Çocuklarda Mahremiyet Eğitimi Neden Gereklidir?
- İyi-Kötü Dokunuş
- Çocuklarda Mahremiyet Eğitimi Verirken Nelere Dikkat Etmeliyiz?
- Örnek Video ve Kitap Önerileri
Çocuklarda Mahremiyet Eğitimi Ders Kaynakları Nelerdir?
Çocuklarda Mahremiyet Eğitimi ders içerikleri, cinsel istismar vakaları konusunda deneyimli ve uzman bir psikolog ile hazırlanan ders videolarından oluşmaktadır. Bu eğitim materyalleri, önceden kaydedilerek YTÜ SEM’in çevrim içi platformuna yüklenmektedir. Katılımcılar, bu ders videolarına öğrenci paneli aracılığıyla erişim sağlamaktadır.
Çocuklarda Mahremiyet Eğitimi Sonunda Alınan Katılım Belgesi Ne İşe Yarar?
Çocuklarda Mahremiyet Eğitimi'nin ardından alınan katılım belgesi, katılımcıların çocuklara mahremiyet eğitimi verme konusunda edindiği bilgi düzeyini gösterir. Özellikle öğretmenler, sosyal çalışmacılar, psikologlar gibi çocuklarla sıkça iletişim kuran meslek grupları için Çocuklarda Mahremiyet Eğitimi almış olmak, kariyerlerini olumlu yönde etkileyebilir. Bu katılım belgesine sahip olan profesyoneller, iş başvurularında öne çıkma avantajına sahip olabilirler.
Çocuklarda Mahremiyet Eğitimi Sonunda Katılım Belgesi Ücreti Var mı?
Evet, Çocuklarda Mahremiyet Eğitimi sonunda öğrencilerden katılım belgesi için ücret talep edilmektedir. Katılım belgesinden ücret talep edilme nedeni ise belgenin hazırlanması için gerekli olan operasyonel işlemler ile ilgilidir.
Çocuklarda Mahremiyet Eğitimi Sonunda Uygulanan Sınav Nedir?
Çocuklarda Mahremiyet Eğitimi'nde yapılan sınav, eğitim sürecinin çevrim içi ortamda yürütülmesi gibi online olarak gerçekleşmektedir. Bu eğitimi tamamlayan katılımcılar, sınavı başarıyla geçmeleri durumunda üniversite onaylı katılım belgesi elde etmektedir.
Çocuklarda Mahremiyet Eğitimi bitiminde alınan katılım belgesi, üniversite onaylı bir belgedir. e-Devlet’te görüntülenebilir nitelikte olan bu belgenin e-Devlet sistemi üzerinde görüntülenmeye başlama süresi ortalama 3 iş günüdür. Bu süreç, katılım belgesinin hazırlanmasıyla ilgili operasyonel süreçlerden kaynaklanmaktadır.
Çocuklarda Mahremiyet Eğitimi Sonunda Sınav Nasıl Yapılır?
Çocuklarda Mahremiyet Eğitimi'nin sonunda yapılan sınav, katılımcının eğitim sürecinde edindiği bilgi düzeyini ölçmek amacıyla kullanılan bir değerlendirme yöntemidir. Katılım belgesi alabilmek için katılımcının sınava girmesi gerekmektedir. Sınavdaki sorular, katılımcının bilgi seviyesini objektif bir şekilde ölçmeye yönelik olarak hazırlanmıştır. Derslere ilgiyle katılan ve süreci başarıyla tamamlayan katılımcılar, sınavda başarı elde etmektedir.
Eğitim sonunda öğrencilerimize verilen sertifika, hem basılı olarak hem de e-Devlet sisteminde dijital olarak sunulmaktadır. Öğrencilerimiz fiziki sertifikalarını elden teslim almaktadır ancak adresine teslim edilmesini de talep edebilir.
Sınav formatı, eğitime bağlı olarak değişmektedir. Eğitim hangi formatta düzenlendiyse sınav da buna uygun olarak gerçekleştirilmektedir.
Boenstitü
Bilgiyi Güce Dönüştüren Eğitim Platformu
Türkiye'de online eğitimin lider platformu Boğaziçi Enstitüsü, nitelikli eğitimi tabana yaymak amacıyla düzenlediği eğitimlerle bireylerin ve kurumların potansiyelini en üst seviyeye çıkarmasına destek olmaktadır.
Pelinsu Naçar
Psikolog / Aile Danışmanı