25.02.2017

Bitiş : 26.02.2017

12 Saat

Yetkinlik Bazlı Mülakat Teknikleri Eğitimi

Yetkinlik bazlı mülakatlar ile kişinin geçmişteki performansına bakılarak gelecekteki performansının ne olacağı kestirilmeye çalışılır. Bu nedenle mülakatlarda kişinin sahip olduğu yetenekler ve yapmış olduğu başarıları, somut örnekleriyle anlatması beklenir. Burada beklenen sonuç, kişinin belli bir işi en başarılı şekilde yapmasını sağlayan bilgi, beceri ve tutumları kapsayan davranışlarını tespit edebilmektir.

Kimi adaylar görüşmelerde, "Ben şu yetkinliğe sahibim, şu yeteneklerim vardır" diye abartılı ifadeler kullanma eğilimindedirler. Bu nedenle görüşmeciler yetkinlik bazlı mülakatlarda; yapılabileceklere, yapılmak istenenlere değil de; gerçeklere ve gerçekleştirilmiş olanlara odaklanarak, yapabileceklerinin sınırı olmadığını düşünen, hayal gücü geniş olan adayları daha iyi bir şekilde tanıma şansına sahip olmaktadırlar.

Bunun yanında, mülakat sürecine katılan birçok kişinin düştüğü önyargı tuzağına yakalanmak, yetkinlik bazlı mülakat yöntemiyle minimuma indirgenebilmektedir. Sosyal psikoloji alanında yapılan araştırmaların sonuçlarına göre, mülakat yapanların kendilerine benzeyen ya da başka bir nedenden ötürü sempati duydukları kişileri işe almaya eğilimli olabilmektedirler. Bunu önlemenin en sağlam yolu, tamamen görev tanımına karşılık gelecek, yetkinlikleri belirlenmiş kriterlere göre görüşmeyi yürütmektir.

En doğru seçimi yapabilmek için bu ve benzeri tüm unsurların en doğru şekilde değerlendirilmesi gereklidir. Eğitimimiz sonucunda katılımcılarımızın bu yöndeki farkındalıkları artırılmaktadır.

Eğitim Süresi: 2 Gün

Eğitmenler:

Betül ALTINBAŞAK

Eğitimin Amacı:

Bu eğitimle katılımcıların; birlikte çalışacakları ekibin seçim sürecinde yapılan mülakatlarda, etkinlik ve verimliliklerinin artırılması hedeflenmektedir. Mülakat sürecinin doğru yönetilmesinin ve ihtiyaçlara en uygun aday seçiminin, kurum , departman ve yöneticilerinin kısa ve uzun dönemli hedeflerini ve başarılarını nasıl etkilediğinin örneklerle ortaya konmasının yanı sıra, yetkinlik bazlı mülakat tekniği ile katılımcıların doğru seçim yapabilme becerisinin geliştirilmesi ve yapılan hatalar noktasında farkındalıklarının artırılması amaçlanmaktadır.

Eğitimin hedeflerine ulaşabilmesi için, öncelikle tüm katılımcılarla 1. gün işin tekniği ile ilgili akademik bilgilendirme yapılacaktır. Ardından, 2. Gün ise uygulamalar ve örnek olay çalışmasına geçilecektir.

Mülakat uygulamaları, katılımcı profiline göre belirlenecek olup, yapılandırılmış bir senaryoda, daha önceden belirlenmiş yetkinlikler çerçevesinde, aday ve mülakatı yapan yönetici rolündeki danışmanlarımız tarafından söz konusu pozisyona uygun olarak yapılacaktır. Son bölümde videoya çekilen bu mülakat uygulamaları izlenerek, birlikte grup çalışması yapılır. Mülakat hataları, doğru uygulamaların neler olacağı ve özellikle dikkat çekilmesi gereken noktalar katılımcı bir anlayışla ortaya konur.

Eğitimin bir kuruma özgü planlanması durumunda, Mülakatlarda belirlenecek aday rolleri, pozisyonlar ve durum örnekleri için, kurum İK Yönetiminin görüşleri alınarak örnek uygulamalar yapılandırılacaktır.

Eğitimi İçeriği:

• Mülakat Nedir?
  • Mülakat Neden Önemlidir?
  • İletişim ve Beden Dilinin Mülakata Etkisi
  • Yönetici İçin Doğru Seçimin Başarısına etkisi
  • Mülakat Yöntemleri
  • Mülakat Çeşitleri
  • Yetkinlik Kavramı
  • Yetkinlik Bazlı Mülakat Tekniği
  • Soru sorma: S.T.A.R. Metodu
  • Takip Soruları Ne Zaman Sorulmalı?
  • Mülakat Sürecinde Yapılan Hatalar
  • Mülakata Hazırlık
  • 1.Mülakatçının Hazırlanması
  • 2.Adayı Hazırlamak
  • 3.Görüşme Ortamının Önemi
  •  Mülakat Süreci
  • 1.Mülakatçının Sorumlulukları
  • 2.Mülakat Nasıl Yönetilir?
  • 3.Mülakatta İletişim Teknikleri
  • Örneklerle Yetkinlikler Sorgulama Çalışmaları
  • 1.Soru Çeşitleri
  • 2. Soru Sorarken Nelere Dikkat Etmeliyiz ?
  • 3. Mülakatı Bitirme
  • Uygulama + Video