28.04.2018

12 Saat

Yetkinlik Bazlı Mülakat Teknikleri Eğitimi

Eğitimin Amacı

Gerçek iş tecrübeleri ve somut örnekler üzerinden yapılan yetkinlik bazlı mülakatlar adayın objektif bir şekilde değerlendirilmesini ve pozisyona uygun doğru adayın seçilmesini mümkün kılar. Bu nedenle bu teknik en bilimsel işe alım teknikleri arasında yer almaktadır. Bu mülakat tekniğinde adayın söz konusu işe uygun olup olmadığı ve ne tür yetkinliklere sahip olduğu hakkında bilgi edinilir. Aslında bir nevi adayın geçmişine bakarak gelecek performansının öngörülmeye çalışılması olarak da özetlenebilir.

Yetkinlik bazlı mülakatlar ile adayın geçmiş performansları ve sorunlar karşısında gösterdiği davranış biçimleri esas alınır. Bu nedenle mülakatlarda adayın sahip olduğu yetenekler ve yapmış olduğu başarıları, somut örnekleriyle anlatması beklenir. Burada beklenen sonuç, kişinin belli bir işi en başarılı şekilde yapmasını sağlayan bilgi, beceri ve tutumları kapsayan davranışlarını tespit edebilmektir.

Kimi aday görüşmede, "Ben şu yetkinliğe sahibim, şu yeteneklerim vardır" diye abartılı ifadeler kullanma eğilimindedirler. Bu nedenle görüşmeciler yetkinlik bazlı mülakatlarda; yapılabileceklere, yapılmak istenenlere değil; gerçeklere ve gerçekleştirilmiş olanlara odaklanarak, yapabileceklerinin sınırı olmadığını düşünen, hayal gücü geniş olan adayları daha iyi bir şekilde tanıma şansına sahip olmaktadırlar.

Bu eğitimin programında adayın doğru değerlendirilmesi ve pozisyona uygun adayın seçiminin yapılabilmesinin sağlanması hedeflenmektedir.

Kimler Katılmalı

• İnsan Kaynakları alanında çalışan ve işe alım süreçlerinde kendisini geliştirmek isteyenler
  • İnsan Kaynakları alanında eğitimi olmayan, işe alım süreçlerinde görev almak isteyenler
  • İşe alım sürecine dahil olan, orta ve üst yöneticiler

Eğitim Sertifikası

Yıldız Teknik Üniversitesi ve Çözüm İnsan Kaynakları iş birliğiyle gerçekleştirilen “Yetkinlik Bazlı Mülakat Teknikleri” eğitimi katılımcılarına, YTÜ SEM logolu ve Çözüm İnsan Kaynakları imzalı katılım sertifikası verilmektedir.

Eğitim Süresi

12 Saat (2 Gün)

Eğitmen

Betül ALTINBAŞAK

• Mülakat Nedir?
  • Mülakat Neden Önemlidir?
  • İletişim ve Beden Dilinin Mülakata Etkisi
  • Yönetici İçin Doğru Seçimin Başarısına etkisi
  • Mülakat Yöntemleri
  • Mülakat Çeşitleri
  • Yetkinlik Kavramı
  • Yetkinlik Bazlı Mülakat Tekniği
  • Soru sorma: S.T.A.R. Metodu
  • Takip Soruları Ne Zaman Sorulmalı?
  • Mülakat Sürecinde Yapılan Hatalar

Mülakata Hazırlık

• 1.Mülakatçının Hazırlanması
  • 2.Adayı Hazırlamak
  • 3.Görüşme Ortamının Önemi

Mülakat Süreci

• 1.Mülakatçının Sorumlulukları
  • 2.Mülakat Nasıl Yönetilir?
  • 3.Mülakatta İletişim Teknikleri

Örneklerle Yetkinlikler Sorgulama Çalışmaları

• 1.Soru Çeşitleri
  • 2. Soru Sorarken Nelere Dikkat Etmeliyiz?
  • 3. Mülakatı Bitirme
  • Uygulama + Video